Van studenten project naar een pareltje in het Waasland
Afgelopen zaterdag heeft mijn vrouw me verrast met een brouwerijbezoek. Ditmaal was brouwer The Musketiers aan de beurt.
Bij aankomst was het een beetje uitzoeken hoe alles precies in elkaar zat, maar na een korte babbel met een ober in het restaurant/degustatieruimte werden we al snel op weg gezet.
Na enkele minuten verscheen onze gids Dietrich. Hij had ook de opleiding Bierkenner/Biersommelier gevolgd aan het CVO, dit wel een tiental jaar voor mij.
De rondleiding bestond uit 3 delen:
Geschiedenis van de brouwerij.
Bezoek aan de brouwerij
Degustatie.
Voor het eerste deel, de geschiedenis, raad ik aan om even de rondleiding te volgen. Er valt zoveel meer te vertellen dan wat ik hier snel in mijn review ga neertikken.
In 1999 zijn 4 studenten Brouwkunde tijdens hun studies bevriend geraakt. Natuurlijk konden ze het niet laten ook even een bier te brouwen in hun eigen keuken. Ze waren zo tevreden van het resultaat dat ze de stap hebben gemaakt om het bier ook op de markt te brengen. Voor de productie werd er beroep gedaan op de Proefbrouwerij in Lochristi.
Na deze successvolle stap zijn te 4 brouwers aan het experimenteren gegaan en vonden ze success met hun Troubadour Magma. Een tripel met een hopsmaak. Het succes van dit bier maakte al snel dat de vraag veel groter werd en dat de Proefbrouwerij niet meer kon voldoen aan deze vraag. Zo werd de zoektocht gestart naar een locatie voor een brouwerij.
Ondertussen waren 2 van de 4 brouwers gestopt. De 2 overgebleven brouwers vonden een locatie die voldeed aan hun eisen in het mooie Sint-Gillis-Waas.
In de nieuwe brouwerij konden ze vanaf 2019 hun bieren brouwen. En tot vandaag hebben ze hun gamma bieren uitgebreid.
De Brouwerij is een moderne installatie met inox tanks. Dietrich vertelde ons in detail hoe het brouwen hier in zijn werk gaat. Alles wordt goed bijgehouden en voldoet aan de strengste eisen van de overheden.
Op het einde is er een 'Flash pasteurisatie' welke een minimale impact heeft op de smaak van het bier.
De degustatie (de stap waar iedereen het meeste naar uitkijkt) werd door mijn vrouw vervangen door een etentje in het restaurant. Een aanrader als je het mij vraagt. Als ik dan toch een opmerking moet geven, dan mag de bediening op sommige momenten toch iets vlotter. Zeker omdat er in het begin bijna niemand in het restaurant aanwezig was en er toch 5 personen voor de bediening waren.
Zelf raad ik iedereen aan een 'Flight' te bestellen: 4 degustatieglaasjes bier. Zo kan je snel bepalen in welke lijnen van bier je wenst terecht te komen.
De bieren
The Musketiers brouwen enkele vaste bieren, maar experimenteren ook met smaken. Deze experimenten komen in een aparte lijn op de markt in beperkte oplage die slechts een jaar beschikbaar is. De meeste succesvolle experimentele bieren komen dan in het vaste gamma terecht. Deze bieren zitten in blikjes die ideaal zijn en daarbovenop nog eens erg mooi bedrukt zijn.
De bieren die ik dronk:
Troubadour Winter: donker stevig en karaktervol. Heel lekker en een echt aanrader. 9.99% alcohol
Flight:
Jack 'IPA': een Goede IPA met veel smaak. Een plezier om te drinken. Ook de geschiedenis rond Olifant Jack van de Gentse Zoo, draagt bij aan dit bier.
Troubadour Magma: tripel met hop. Iedereen kent de traditionele tripel die je kan terugvinden in de abdijen van de trappisten. Maar deze springt eruit. Experimenteren met aromahoppen en deze toegevoegd aan een tripel zorgen voor een top combinatie. Wel aan de stevige kant met een 9% alcohol.
Troubadour Magma Neipa: New England Indian Pale Ale. Aromahoppen. Een feest voor de neus en smaakpapillen. Niet uitgesproken bitter te noemen maar blijft wel een bitterheid hangen bij de nasmaak. 6.5%
Boudeloo Grand Cru: om een of andere reden deed het aroma mij denken aan rook. Dit is geen smoke bier, laat dit duidelijk zijn. Erg interessant van smaak, maar door de 'rokerigheid' misschien toch iets meer voor een beperkter publiek.
De brouwerij is echt een bezoek waard. Verder wens ik de brouwers veel succes, ze weten goed smaken in hun bieren te stoppen. Volgens mij zijn ze op de goede weg.
-TL-