Smaak... Passie... Biergeschiedenis
Door een fout bij Bpost leerde ik deze brouwerij beter kennen tijdens corona. Tijdens de pandemie was het moeilijker voor de brouwerijen om hun product aan de man te brengen en hebben ze via andere wegen de mensen proberen te bereiken.
Een geslaagde campagne van brouwer Stijn David wekte mijn aandacht en ik bestelde een proefpakket, die maar niet aankwam. Toen heb ik maar rechtstreeks contact opgenomen met Stijn en heb ik het bier mogen ophalen, volgens coranaregeling die op dat ogenblik in voege was.
Het eerste contact met Stijn was hartverwarmend. Een gepassioneerd man, die maar al te graag liet zien wat brouwerij De Poes allemaal in zijn mars had. Spontaan heeft hij ons een snelle rondleiding gegeven in de brouwerij. En kon ik blij en tevreden mijn proefpakket terug meenemen naar huis.
Rond oktober nam ik terug contact op met brouwerij De Poes. Ik zat al even zonder biertjes van De Poes, nochtans zijn die makkelijk verkrijgbaar bij de drankhandelaars in de buurt. Na enkele mailtjes over en weer zijn we overeengekomen om een nieuwe snelle rondleiding te doen.
Sinds mijn vorig bezoek in 2020 was er al een pak zaken veranderd.
Zo zijn er niet alleen meer gistingstanks, maar ook het assortiment heeft er enkele bieren bij. Eigenlijk kwam ik speciaal voor de Spéciale Belge van De Poes. Deze was uitverkocht in de drankenhandels in mijn buurt, en was de enige die ik in de les niet had kunnen proeven van de 5 nog geproduceerde Spéciale Belge-bieren.
De brouwzaal is proper en zeer goed benut. De gistingskamer heeft een pak verschillende gistingstanks, en hier kon ik ook de nieuwe batch Spéciale Belge bewonderen in de gistingstank.
Verder is er nog een ruimte waar het bottelen plaatsvind en dan nog een warme kamer.
Meester brouwer Stijn David is naast het brouwen van lekkere bieren ook nog bezig met de biergeschiedenis. Zo verzamelt hij ook reclameborden van bier, vooral glazen panelen. Vaak kan je ook nog de takszegels terugvinden op deze borden. Echter hier stopt de passie van Stijn niet. Oude toestellen die in brouwerijen gebruikt werden verzamelt hij ook. In zijn vrije tijd herstelt hij deze en stelt hij die tentoon in de brouwerij zelf. Vaak gaan deze ook naar musea of stad.
Op gebied van bier is dit een juweeltje in het Vlaamse landschap. Enerzijds is het het brouwen en anderzijds de passie voor de geschiedenis.
De bieren zelf zullen een breed publiek aanspreken. Binnen mijn smaak is de Séciale Belge zeker een aanrader.
Ook het aankomende bier met erg laag alcohol percentage is erg aan te raden. Als je het al zou kunnen vinden dan kan ik alleen maar zeggen dat je dit bier echt eens moet proeven. Naar mijn smaak gaat het een beetje richting Faro bier. Maar voor een laag alcoholisch bier heeft het een pak smaak. Ik weet niet of deze al een officiële naam heeft, maar ik ken dit bier onder de naam 'Golden Kity' (dit is een referentie naar de nieuwe kat van de brouwer).
Verder viel voor mij ook De Poes Foncée op. Een stevig erg donker bier met karakter. Bieren die whiskey-infused zijn, schrikken me vaak af. Vaak zit de smaakbalans niet heel goed en overheerst de whiskey-smaak. Hier is dit totaal niet het geval. Om de woorden van de brouwer zelf te gebruiken 'Het is en blijft mijn filosofie dat je in een bier toevoegingen mag smaken, maar dat deze niet mogen overheersen of de bovenhand halen.' Zelf kan ik het niet beter verwoorden. Bij het proeven krijg je eerst de rijke smaak van donker bier die aangevuld wordt door de smaak van whiskey. Voor mij perfect in balans.
Cheers,
-TL-