Het is niet zuur, maar suikerarm
Op een minder zonnige zaterdagochtend kon ik eindelijk gebruikmaken van de boeking die ik geregeld had via een Vivabox-cadeaubon. Ondanks het druilerige weer vertrok ik vroeg in de ochtend, goedgemutst en vol verwachting, richting Beersel voor een bezoek aan de stekerij van Oud Beersel.
Na een stevig en royaal ontbijt bij Myriam en Jorden vertrokken we op tijd, al maakte ik me onderweg toch wat zorgen of we de afspraak zouden halen. Om 10u58 ging mijn telefoon – een onbekend nummer.
"Met Oud Beersel..." klonk het aan de andere kant.
"We vroegen ons af of jullie nog naar de rondleiding komen?"
Toeval of niet, net op dat moment draaide ik de parking op. Perfecte timing!
Snel de wagen op slot en met het hele gezelschap naar binnen want het begon te regenen én de charmante Silke stond ons al op te wachten. Al gauw hadden we een glas verse lambik in de hand en kon de rondleiding beginnen.
We leerden meteen dat Oud Beersel een stekerij is, geen brouwerij. Het wort wordt gebrouwen bij Brouwerij Boon en met tankwagens aangeleverd. Daar start het proces van spontane gisting. De rijke geschiedenis van Oud Beersel is tastbaar aanwezig: van het originele koelschip tot een oud toestel dat vroeger werd gebruikt om rijpingsvaten te reinigen.
In de verschillende rijpingskamers lagen lambiekvaten in allerlei vormen en leeftijden. Sommige vaten waren kromgetrokken door de jaren heen, andere waren nog zo goed als nieuw. De kleinere vaten, ook wel ‘oude pijpen’ genoemd, komen uit Portugal en laten door hun poreuze houtstructuur koolzuur ontsnappen, waardoor het bier ‘plat’ blijft – typisch voor lambiek en geuze. De grotere foeders zijn vaak afkomstig van Franse wijnboeren, zoals uit de Lot-et-Garonne-streek.
Voor we het wisten was het 12u30 en tijd voor onze reservatie in het bijhorende restaurant. Daar genoten we van een heerlijk stoofpotje van kip bereid met Oud Beersel-bier. We proefden zeker zes verschillende bieren, waarvan deze me het meest zijn bijgebleven:
Oude Pijpen
Foeder 21
Pipes & Barrels – een samenwerking tussen Brouwerij De Leyte en Oud Beersel
Na het eten kwam de hoofdbrouwer persoonlijk langs aan onze tafel om enkele technische vragen te beantwoorden die Silke eerder niet kon beantwoorden – een mooi extraatje! Tot slot doken we nog snel de winkel in om een voorraad Oud Beersel mee naar huis te nemen.
Passie kan je niet wegsteken, de warmte neemt je mee
Deze dag had ik vooraf al wat ingepland, en er stond nog een klein vervolg op onze uitstap op het programma. Via Facebook had ik vernomen dat ook De Cam in Gooik open was, dus plande ik daar een tussenstop in.
Bij aankomst wandelden we een open schuur binnen, waar enkele mensen aan tafeltjes zaten te genieten van een geuze of lambik. Nog voor we goed en wel rondgekeken hadden, klonk er een vriendelijke stem: "Zal ik jullie eens rondleiden?" Veel overtuiging hadden we niet nodig. Even later stonden we tussen de rijpingsvaten, met een glas lambik uit 2016 in de hand. Sommige vaten kwamen zelfs uit de streek in Tsjechië waar de Pilsner zijn oorsprong vond: 'Urquelle'.
Na de rondleiding namen we een kijkje in de winkel en kregen we nog wat uitleg over de geschiedenis van de brouwerij die nu als stekerij functioneert. Karel vertelde ons over zijn ambitie om binnen enkele jaren opnieuw te brouwen. Als kers op de taart kregen we een Kriek Lambik aangeboden, rechtstreeks uit de tank, geserveerd in een stenen kruik. Een zachtroze schuim vulde ons glas. We keken gefascineerd toe hoe het schuim langzaam wegtrok en het bier zich onthulde – het had iets magisch. En de smaak? Heerlijk.
Uiteraard konden we het niet laten om ook hier enkele aankopen te doen, die we netjes in de auto laadden. De dames in het gezelschap hadden nog zin in een dessert, dus trokken we naar het eethuis recht tegenover de stekerij voor een zoete afsluiter.
De avond sloten we af in Paddenbroeck, een toeristisch centrum met een prachtig uitzicht en een indrukwekkende bierkaart. Een absolute aanrader om eens te bezoeken.
– IDOTBeer –